Historie Familie Stuurman

Oorsprong

De familie Stuurman komt oorspronkelijk uit Noordwolde gelegen in de provincie Friesland. In de 17e en 18e eeuw waren zij eigenaar van een schip en vervoerden vracht op de Friese binnenvaartwegen. De naam Stuurman werd formeel aangenomen op 6 februari 1812. Daarvoor gebruikten zij patroniemen, zoals veelal gebruikelijk was.  In de eerste helft van de 19e eeuw splitste de familie in drie takken: Jan Folkerts Stuurman bleef in Weststellingwerf (Noordwolde), Willem Folkerts Stuurman vertrok naar Hoorn en Jan Sipkes Stuurman naar Lemmer. Van de tak Hoorn kwam na twee generaties uiteindelijk een groot deel in Amsterdam terecht.

Tot in het midden van de 19e eeuw veranderden voor- en achternamen regelmatig gedurende een mensenleven. Dit werd veroorzaakt door een gebrekkige administratie van de bevolkingsgegevens,  analfabetisme en het gebruik van roepnamen. In deze genealogie is de naam in het doopregister en vanaf 1811 op de geboorteakte leidend.

Als u aanbevelingen, correcties of toevoegingen heeft, laat het ons dan weten. Tevens zijn wij ook geïnteresseerd in verhalen, geschiedenissen, biografieën, foto's, e.d. Wij willen deze graag opnemen in de website.

Wij bedanken alle familieleden die ons van informatie hebben voorzien en zo hebben bijgedragen aan deze stamboom.

Twee aktes van naamswijziging (1812)

 

Koopcontract van een schip in 1768 door Sije Sipkes (1732 - 1800)

**Klik op een afbeelding voor een vergroting**